Női cursillo bemutatása

A Cursillo egy spanyol (pontosabban mallorcai) eredetű egyházi lelkiségi mozgalom, ami az 1940-es években alakult ki. A szó jelentése "rövid tanítás" vagy "rövid kurzus". A Cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni.
Magyarországon 1989-ben tartották az első Cursillot, azóta több tízezren végezték már el. A Cursillo nagyon sok gyümölcsöt termett egyének életében, megújult házasságokban és családokban, egyházközségekben és az egész társadalom számára is.
A Dunakeszi női Cursillo Csoport 2021-ben alakult meg, a 2021 szeptemberében végzett Cursillosok által. A kezdeményezéshez csatlakoztak a már korábban végzett Cursillosok. Azóta időközben már többen elvégezték a Cursillot és különböző korosztályú nők csatlakoztak mindhárom dunakeszi plébániáról (Jézus Szíve, Szent Imre, Szent Mihály). Jelen pillanatban a csoport 40 tagot számlál és 5 kiscsoportja van.
Közösségünkre, találkozásainkra jellemző a barátság, természetesség, lelkesedés, belső erő. Székely János Püspök Atya megfogalmazása híven tükrözi mindazt, amit a találkozások során átélünk:
„A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A Cursillo általában fellelkesíti, megrendít, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg. Gyakran a Cursillo által fontos barátságok szövődnek, új közösségek születnek”.
Csoportunk havonta egy alkalommal (minden hónap első péntekén) találkozik a Szent Erzsébet Óvodában, minden alkalommal átéljük a hármas találkozást - önmagunkkal, Istennel, embertárainkkal. Az együttlétet közös imával, énekkel kezdjük és zárjuk. Minden találkozáskor egy adott témát beszélünk meg, dolgozunk fel (pl. Isten kapcsolat, Isten kép, kapcsolatom a Szentírással). A feldolgozásban nagy segítségünkre van Ecseri Pál, Farkas László, Mészáros Ferenc atyák lelkivezetése. A kiscsoportos beszélgetések során az adott témával kapcsolatos gondolatainkat, érzéseinket – irányított kérdések, szempontok szerint átbeszéljük. Mindig fellelkesítenek és erővel töltenek el bennünket az ilyen alkalmak - megosztjuk egymással személyes élményeinket, bizonyos élethelyzeteinkben megtapasztalt örömöket, kihívásokat. Elhangzanak jó ötletek, más közösségekben már alkalmazott jó módszerek, amelyek a mi közösségünket jobbá, mélyebbé tehetik , megtanulhatjuk hogyan erősítsük meg a hitünket és a közösségi szolgálatot a mindennapi életben.
A Cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre.
Csoportunk nyitott és befogadó jellegének köszönhetően mindenki számára lehetőséget kínál a csatlakozásra - aki vállalja, hogy rövid időn belül elvégzi az egy hétvégés Cursillo lelkigyakorlatot.
Amennyiben csatlakozni szeretnél közösségünkhöz, jelentkezz bátran! De Colores!
Felelős: Pálfalvi Regina