Temetés

Temetés ügyében, legfontosabb, hogy a hozzátartozó először a Temetkezési vállalkozóhoz menjen, ott segíteni fogják, hogy melyik lelkipásztor az illetékes a temetés elvégzésére, vele kell leegyeztetni a temetés időpontját. Miután ezt megbeszélték, és már a temetkezésnél mindent elintéztek, a hozzátartozó fáradjon be személyesen a temetésre és anyakönyvezésre illetékes plébániára irodaidőben (Szent Imre Plébánia: Kápolna utca 12., ügyfélfogadás hétfőn és szerdán 9-13, pénteken 13-17-ig e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: Druzsinné Margitka 0630/6767491-es,  Szent Mihály Plébánia: Szent István u. 41. ügyfélfogadás hétfőn 14-18; szerdán 8-12 péntek 8-12-ig, e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: Csománé Ildikó 0630/6485806), hogy az adatokat felvegyük. (Figyelem! Dunakesziek esetén a felekezet és az elhunyt lakcím szerinti plébániája határozza meg a temetésre és anyakönyvezésre jogosult lelkipásztor illetékességét. Nem dunakeszi római katolikusok esetén a mindenkori dunakeszi-alagi plébános az illetékes, akinek a területén a temető található. Az illetékes átadhatja a temetés jogát más papnak is, de az anyakönyvezés mégis az illetékes plébános kötelezettsége marad. Kereszteletlen is részesíthető egyházi temetésben és lelki üdvéért felajánlott szentmisében.)

Az irodában szükség van az elhunyt adataira, mikor és hol halt meg, hol és mikor született, teljes neve, leánykori neve, anyja neve, kérjük, hogy a hozzátartozó hozza be az elhunyt személyi igazolványát és lakcímkártyáját (illetve ha már van, akkor a halotti bizonyítványát is).

 

Az ügyintézés során munkatársaink csak az adminisztrációt végzik, lelki segítségnyújtást nem tartanak! Amennyiben lelki támaszra van szüksége, jelezze ezt munkatársunknak, aki megadja az atya elérhetőségét, aki segítségére lesz a gyászfeldolgozásban, illetve ha akkor a plébánián elérhető, lehetősége lesz vele egy rövidebb személyes találkozóra.

 

Szentmise az elhunyt lelki üdvéért: Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az Egyház ősi gyakorlata szerint az elhunytjainkért imádkozzunk. Már az ószövetségben látunk példát arra, hogy elhunytak bűneinek engesztelésére, lelkük megtisztulásáért áldozatot ajánlanak fel (Vö. 2Mak 12,44). Temetésük kapcsán ezt hívő ember nem mulasztja el. A legtökéletesebb imaforma erre a szentmise felajánlás. Sokan megteszik, hogy szeretett családtagjaik, ismerőseik halála, esetleg születésnapja évfordulója vagy éppen Mindenszentek és Halottak napja alkalmából is szentmisét ajánlanak azért, hogy lelkük Isten szeretetének tisztító tüzében megszabaduljon az ideigtartó büntetésektől és rossz “beidegződésektől” és egészen megkönnyebbülve, megtisztulva, ragyogásuk teljességében a mennyországba jussanak Jézus Krisztus által, s részesüljenek az Ő örök boldogságában és dicsőségében. A szentmisénél hatalmasabb közbenjáró és engesztelő imádság nincs ezen a földön, mert abban nem egy ember privát hősies imatörekvése valósul meg, hanem Krisztus tökéletes világmegváltó erejű közbenjáró és engesztelő ima-áldozata válik jelenvalóvá (a Szentlélek Isten által és az erre felszentelt papság közreműködésével), melyhez csatlakozik az egész Egyház imádsága. Az elhunytakért végzett imádság gyümölcsöző mivolta és eredményessége viszont nagyban függ a szentmisét felajánlók lelki felkészültségétől is, vagyis attól, hogy milyen mértékben egyesülnek Jézussal. Ezért kérjük azokat a hozzátartozókat, akik már voltak elsőádozók, hogy az elhunytért felajánlott szentmise előtt végezzék el a szentgyónásukat, akik pedig nem gyónhatnak (pl. rendezetlen életállapot miatt, vagy mert nem voltak elsőáldozók), keressék meg az atyát, hogyan indulhatnának el Jézus felé, s keresztelkedjenek meg, legyenek elsőáldozók. A Jézussal való egyesülés feltétele a hit és a keresztség, valamint a rendszeres szentgyónás (vagyis a bűneit bánó, megvalló és megtérő szív). Ez egyébként a teljes búcsú elnyerésének is a feltétele. A Jézussal való egyesülés szentsége pedig a szentáldozás. A teljes búcsú felajánlható önmagunkért és elhunytakért és pontosan a fent említett ideigtartó büntetések elengedését segíti elő. Általános feltételei: szentgyónás, szentáldozás, Szentatya szándékára elvégzett Hiszekegy, Miatyánk, Üdvözlégy. Eseti feltételei: a búcsú elnyeréséhez az Egyház által előírt cselekmény elvégzése. Nagyon sok féle mód van erre, lásd a Búcsúk Imakönyvében: http://www.ppek.hu/konyvek/Dios_Istvan_Szigeti_Kereny_A_bucsuk_imakonyve_1.pdf

Az adott héten elhunytakért általában az elhunyt halálát követő szombat esti szentmisét tudjuk felajánlani, de szükség esetén egyedi időpont is egyeztethető. Szentgyónás röviden a szentmise előtt, nyugodtabb időt rászánó alkalom pedig egyedi egyeztetés alapján kérhető az atyáktól. Szentgyónásra való felkészüléshez felnőtteknek segítség:

https://docs.google.com/document/d/1F-pl2c6DcOpQg2Wl_aG3FMQ16cgC5jpcMPYj2bUb3MA/edit