Bűnbocsánat szentsége, gyónás, lelki gondozás, lelki vezetés

Gyónás, lelki beszélgetés

 

Ajánlott a havi-kéthavi gyónás és az időnkénti lelki beszélgetés minden katolikus hívőnek. Ezen felül többen rendszeres (havonkénti) lelki vezetést is kérnek.

 

Gyóntatás a templomainkban szentmisék előtt és/vagy után:

Vasárnap esti 6-os szentmisék alatt végig gyóntatunk a Szent Mihály templomban (A hónap első és 5. vasárnapján általában Laci atya, a többi vasárnapon Pali atya), a hétköznapi szentmisék előtt pedig általában 5 perccel, vasárnap 15 perccel, ha az atya nem ért oda, akkor pedig mise után a sekrestyében kell szólni. Aki szentmise előtt gyónni szeretne az álljon oda a gyónatatóhelység elé a szentmise előtt 10-15 perccel. A Szent Mihály templomban ez a bejárattól jobbra található gyóntatásra és lelki beszélgetésre alkalmas helyiség, a Szent Imre templomban pedig jobbra elől a szentély melletti ajtónál kell sorakozni, a Kápolnánál pedig a sekrestyébe kell bejönni szólni. Egyéni időpont is kérhető.

 

Lelki beszélgetés és/vagy gyóntatás egyéni időpontban: Ha valaki lelki beszélgetést szeretne kérni az atyáktól vagy gyónni szeretne, de a szentmiséktől eltérő külön, nyugodtabb időpontban, akkor közvetlenül az atyákat keressék időpontegyeztetésre (a 20-823-1719-es számon Laci atyát, Pali atyát pedig a 30-474-5561-es számon). A Kápolna utca 12-be kell majd jönni és akár fél óra vagy 60 perc is kérhető.

 

Lelki vezetés: Ez havonkénti kb. 1 órás találkozást jelent egy állandó lelki vezetővel: atyával vagy egy komoly lelki emberrel (pl. szerzetes nővér), akivel imaéletünkről, és istenkapcsolatunk fényében megélt utunkról beszélgetünk, s tűzünk ki újabb és újabb fejlődési célokat. Istenkapcsolat fókuszú kísérés. Az atyákat is meg lehet keresni, de esetleg ajánlani is tudnak más lelki vezetési lehetőséget.

 

Lelki gondozás: Ez általában 3-6 alkalmas segítő beszélgetési órát jelent egy lelkigondozóval, aki ideális esetben hívő mentálhigénés szakember (pl. Laci atya is ilyen). Ez önismereti fókuszú kísérést jelent, de hívő “kliens” esetén az istenkapcsolatban rejlő erőforrások feltárását és megmozgatását is egy-egy krízis vagy probléma, illetve önismereti elakadás feldolgozása céljából. Atyáink is kereshetők és ajánlani is tudnak ilyen szakembert. Az alábbi honlapon több keresztény lelkigondozó is található egyének vagy házaspárok számára, sőt szükség esetén rajtuk keresztül pszichológiai vagy pszichoterápiás segítő szakemberek is elérhetők: https://antroposkozpont.hu/szolgaltatasok/mentalhigienes-segitsegnyujtas/