Szent Mihályos ministránsok

„Életét adta értünk hogy mi élhessünk Benne
Közömbösek nem lehetünk e kijelentés mellett
Csak a szépet csak a jót és értékeset nyújthatjuk
ha adhatunk egyáltalán szegény valónkból

A silány és gagyi nem való az Úrnak!
Töménygiccset ne égessél a tömjéntartóban!
Ne formáld a Liturgiát saját képedre!
Inkább te formálódj a Liturgiában s Benne!”
Józsa Domokos


Kis közösségünk ennek az idézetnek a fényében igyekszik a mindennapok liturgiáját minél pontosabban, méltóságteljesebben, ünnepélyesebben végezni, hogy a szent Áldozaton megjelent hívő közösség minél jobban be tudjon kapcsolódni annak a misztériumnak a megélésébe, amit a szentmise és a többi liturgikus esemény mindannyiunk számára tartogat. Ennek érdekében a Szent Mihály plébánián az atyákkal és az akolitusokkal sikerült egy egységes, mindenki számára elérhető liturgiarendet kialakítanunk, amely teljesen harmóniában van a liturgikus szabályokkal és a Római Misekönyv általános rendelkezéseivel. Hisszük, hogy ez nem csupán külsőség, hanem a közösségi egység és tradicíó kifejező eszköze!
Igyekszünk erőnkhöz, időnkhöz és erőforrásainkhoz mérten a liturgikus eseményekre külön próbákkal, megbeszélésekkel készülni, terveink között szerepel egy állandó ministráns klub, illetve nyári hosszabb összejövetel kialakítása is! Bár lelkesek és kitartóak vagyunk, az elmúlt négy év nem kedvezett egy stabil és erős közösség kialakulásában, a gyakori személycserék erőteljesen erodálták az állandóságra, egységesítésre irányuló törekvéseinket! Ezért most hozzád szólok kedves olvasó: amennyiben hívást érzel, hogy az Isten szolgálatában ilyen formában részt vegyél, kérlek, ne habozz, jelentkezz oltárszolgálatra! A liturgia elsajátítása némi gyakorláson és elhivatottságon kívül nem igényel mást, amelyben segítségedre leszünk!
Kortól, nemtől függetlenül várunk mindenkit szeretettel az Úr asztalához! Külön kérném a szülőket, biztassák gyermekeiket a ministrálásra, tapasztalatból tudom, hogy a vallásos neveltetés egy igen hatékony és eredményes formája a gyermekkori oltárszolgálat! A minsitrálni vágyó gyermekeket kérjük 15-20 perccel a Szentmise kezdete előtt érkezzenek meg a sekrestyébe, hogy legyen idejük felkészülni!
És hidd el – mi akik ott szolgálunk tapasztaljuk - , bár a Jóisten mindenhol jelen van, ott a szentélyben egy „kicsit jobban”… Ahogy Péter a Tábor hegyén fogalmaz: „Uram, jó nekünk itt lennünk.” Nekünk nagyon jó itt szolgálnunk…
Amennyiben kérdésed, kérésed, ötleted, elhívásod van, keresd bátran az atyákat, vagy engem az alábbi elérhetőségen!

dr. Breglovics Máté