Szent Mihály Karitász csoport bemutatása

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított „Magyar Karitász Caritas Hungarica” alapszabályainak megfelelően Keszthelyi Ferenc megyéspüspök 1994. június 20-án kelt 1928/1994.számú határozatával létrehozta a Váci Egyházmegyei Karitász intézményét. Az egyházmegyei Karitász megalapítása után az egyházmegye településein, plébániáin is sorra jöttek létre a helyi önkéntesekből álló csoportok, így történt ez Dunakeszin is. A Szent Mihály Plébánián 2015-ben lelkes önkéntesekből megalakult a Szent Mihály Karitász Csoport. Jelenleg a csoport létszáma 14 fő, többféle korosztály képviselteti magát a Szent Imre és Szent Mihály plébániákról egyaránt.

A Dunakeszi Szent Mihály Karitász csoport az egyházmegye támogatásából, adományokból, a katolikus hívek templomi gyűjtéseiből, de elsősorban a segítésre elkötelezettek szeretetéből nyújt segítséget minden rászoruló ember számára, függetlenül vallásától, hitétől, származásától.

Csoportunk az elmúlt években számos programban, kezdeményezésben vett részt, segítve a rászoruló személyeket, családokat, közösségeket. Különféle intézményekkel, önkormányzattal együttműködve támogatjuk a központi és helyi segélyprogramok lebonyolítását. Karitászcsoportunk tevékenysége az alábbi területekre terjed ki, ahol lehetőségeinkhez mérten segítséget tudunk nyújtani:
- részvétel a Katolikus Karitász országos segélyprogramjaiban
- rászoruló családok támogatása személyre szabott segítségnyújtással
- hajléktalanok, szociálisan bajba jutottak segítése
- testi-lelki sérültek és fogyatékosok segítése
- idősek, betegek segítése, látogatása

A Csoport kéthetente szerdánként találkozik A Szent Mihály Plébánián (Dunakeszi, Szent István utca 41). A megbeszéléseket közös imával kezdjük és zárjuk, a találkozó nagy részében a soron következő segítő tevékenységeket beszéljük meg konkrét felelősökkel és határidőkkel. Megosztjuk egymással személyes élményeinket, amiket a karitatív munka során szereztünk, megemlékezünk betegeinkről, családjainkról, a segélyezett családokról – imádkozunk értük. Elhangzanak jó kérések, ötletek, ami a közösségünket jobbá, mélyebbé teheti és egyre inkább szeretetközösséggé kovácsolja.

Szeretetlakomákat szervezünk téli és nyári időszakban a támogatott családoknak, karitász csoportunk összetartását közös kirándulásokkal, zarándoklatokkal erősítjük.
Első szombaton, a Szűzanya Szeplőtelen Szívének tiszteletére együtt imádkozzuk a rózsafüzért a Szent Mihály templomban.

Tagjaink közé szeretettel várjuk a segíteni akaró, csoportunk működésének szabályait, a rendszeres megbeszéléseken való részvételt vállaló, elkötelezett testvéreket.

A csoport vezetője: Váta Enikő

Telefonszám: +36704246828

"Maradj ott, ahol vagy. Találd meg a saját Kalkuttádat. Találd meg a beteget, a szenvedőt, a magányost éppen ott, ahol vagy – a saját házadban, a saját családodban, otthonodban, munkahelyeden, és az iskolákban! Ha alaposan körül nézel, a világon mindenhol találhatsz egy Kalkuttát! Bárhova is mész, mindenhol találsz olyan embert, aki kitaszított, akit nem szeretnek, akivel nem törődnek, akit a társadalom elutasít – és aki teljesen elfeledve, teljesen magára hagyottan él.”
(Teréz anya)